Panna cotta s prelivom

Za prvo objavo v rubriki recepti sem izbrala sladico, ki je ne samo zelo priljubljena, ampak tudi tik tak pripravljena. Vzela vam bo vsega 10 min časa. Kljub temu, da je njena priprava hitra pa priporočam, da jo pripravite večer pred serviranjem, da se čez noč strdi.

Za panna cotto (po domače panakoto) potrebujete:

1 liter Alpske smetane
2 žlici sladkorja
2 Vanilijevega sladkorja
1 Preliv za torte (s tem mislim želatino, ki je pakirana v majhnih vrečkicah (kot Vanilijev sladkor) imenuje pa se Preliv za torte)
1 dcl mleka

Smetano zlijete v posodo in jo zavrete. Med tem časom v manjši skledici z metlico dobro zmešajte mleko, sladkor, vanilijev sladkor in preliv za torte. Zmes mora biti tekoča in brez grudic. Ko smetana zavre zmanjšate ogenj na minimum, v smetano vlijete zmes in mešate z metlico še približno 2 minuti. Smetano umaknete z ognja in jo takoj prelijete v kalup (smetana bo tekoča, tako kot mleko, a naj vas to ne skrbi, ker se bo čez noč strdila). Jaz uporabljam kalup od Tupperware, lahko pa kot kalup uporabite karkoli; manjši tortni model, model za srnin hrbet, običajno plastično posodo okrogle ali kvadratne oblike, modelčke za panna cotto, kozarce ... vendar pazite, da model pred tem na tanko namažete z rastlinskim oljem, saj se vam lahko v nasprotnem primeru prime za posodo, kar vam lahko povzroči težave pri obračanju panna cotte. Panna cotto pustite čez noč na pultu (ne dajajte v hladilnik dokler je vroča!!!) in jo dajte zjutraj v hladilnik za vsaj eno uro. Panna cotto servirate tako, da na kalup položite krožnik ali pladenj, kalup nežno obrnete, da se panna cotta usede (in ne pade!!!) na krožnik. To storite tik pred serviranjem.

Panna cotto lahko postrežete z različnimi prelivi. Najbolj enostavno je, če ga kupite (jaz prisegam na prelive Sladki greh ;)), lahko pa ga naredite tudi sami. Tukaj vam ponujam 3 čisto enostavne prelive:

Karamelni preliv:

3 žlice sladkorja
1,5 dcl sladke smetane
0,3 do 0,5 dcl vode - po potrebi

Sladkor v posodi segrevate na zmernem ognju do zlato rumene barve (pazite, da se vam ne zažge). Prelijete s sladko smetano in kuhate dokler se sladkor ne stopi. Postopoma dolivajte vodo (ni nujno, da porabite vso) dokler preliv ne dobi želene gostote. Uporabimo toplo ali hladno (ohlajen se še dodatno zgosti).

Čokoladni preliv s pomarančo:

60g temne čokolade (50% kakava)
4 žličke meda (blagega okusa, npr. akacija)
8 žličk soka pomaranče

Na pari stopite čokolado z medom, dodajte sok od pomaranče (po potrebi ga lahko dodate tudi več, če želite redkejši preliv) in dobro zmešajte. Uporabimo toplo.

Sadni preliv iz malin:

300g malin
80 g sladkorja v prahu
5 dcl vode

Sladkor na ognju raztopite v vodi in pustite, da zavre. Dodajte maline in kuhajte toliko, da se zmes poveže. Če želite bolj tekoč preliv, lahko zmes zmiksate s paličnim mešalnikom. Uporabimo toplo ali hladno.

0 komentarji:

Objavite komentar